Hoe kies je de juiste verlichting?

Hoe kies je de juiste verlichting?

De tijd dat er ‘standaard’ in elke ruimte een gloeilamp werd gehangen ligt al een tijdje achter ons. Tegenwoordig kun je kiezen tussen allerlei verschillende soorten verlichting, waarbij de keuze meestal bestaat uit een gloei-, spaar-, halogeen-, TL- of LED-lamp. Al deze soorten verlichting hebben hun eigen unieke kenmerken en eigenschappen. Maar wat is het verschil dan precies? En waarom zou je voor een bepaald type verlichting kiezen? Dat zetten we hier voor je op een rijtje!

Gloeilamp

De gloeilamp is en blijft toch de ‘standaard’ verlichting, zowel voor binnen als buiten. Het gebruik van gloeilampen heeft een aantal duidelijke voordelen:

Vooral de gunstige prijs zorgt ervoor dat de gloeilamp nog steeds een populaire bron van verlichting is, met name bij aanschaf in grote aantallen. De gloeilamp heeft echter ook een paar nadelen:

Gloeilampen staan er nu eenmaal om bekend dat zij een verkorte levensduur hebben, met name vergeleken met spaarlampen en bijvoorbeeld TL-verlichting. Daarnaast zijn gloeilampen een weinig energiezuinige vorm van verlichting.

Spaarlamp

De naam zegt het al: een spaarlamp bespaart, met name op de energierekening. De voordelen van een spaarlamp zijn dan ook vrij duidelijk. Een laag energieverbruik, een lange levensduur (tot wel 5.000-7.000 branduren) en een relatief lage aanschafprijs. Het gebruik van spaarlampen heeft echter ook een paar nadelen:

Wat vaak ook genoemd wordt als ‘nadeel’ van spaarlampen is de lichtuitstraling. Sommige mensen ervaren de verlichting als onprettig door het smalle spectrum van kleuren en door de beperkte vormen van de lampen. Ten slotte bevatten spaarlampen kwik, wat een vorm van chemisch afval is wanneer de lamp weg gegooid moet worden. Een spaarlamp kan dus niet zomaar bij het gewone afval gedaan worden!

Halogeenlamp

Eigenlijk is een halogeenlamp in feite gewoon een gloeilamp, waarbij de lamp gevuld is met gas van broom of jodium. Deze halogenen zorgen ervoor dat de gloeidraad warmer wordt dan een normale gloeilamp, waarbij het grootste gedeelte van de energie wordt omgezet in licht. De voordelen van een halogeenlamp zijn dan ook grotendeels hetzelfde als de normale gloeilamp, al ligt het rendement bij een halogeenlamp dus 15 tot 20% hoger! Wat zijn dan de nadelen van halogeen verlichting?

Halogeenlampen zijn eigenlijk vooral voor ruimtes met weinig natuurlijke verlichting. Denk hierbij aan een gang, overloop of inloopkast waar geen ramen hangen. De sterke lichtuitstraling van een halogeenlamp kan ervoor zorgen dat er toch voldoende licht aanwezig is!

TL-lamp

Een TL-buis is bij iedereen bekend. Kantoren, scholen en zorginstellingen stonden er om bekend vrijwel uitsluitend TL-verlichting te gebruiken. Door de lage aanschaf van de lampen en armaturen was dit vroeger ook een logische keuze. Tegenwoordig wordt traditionele TL-lampen echter steeds vaker vervangen door LED armaturen. Qua energiezuinigheid en levensduur heeft deze vorm van verlichting de ‘oude’ TL-lamp namelijk ruim ingehaald!

TL-buizen

LED-lamp

Ten slotte zijn er nog de LED-lampen. LED verlichting heeft de laatste jaren een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt, waardoor de aanschafprijs van LED verlichting steeds aantrekkelijker wordt. De voordelen van LED-lampen zijn:

Op basis van het rijtje met voordelen klinkt LED verlichting als dé beste mogelijkheid, wanneer er gekozen moet worden tussen alle soorten verlichting. Toch zijn er ook een aantal nadelen bij het gebruik van LED verlichting. Zo wisselt de kwaliteit van de verlichting nogal, het is dan ook sterk aan te raden de verlichting aan te schaffen van een gerenomeerd of bewezen merk. Daarnaast is LED verlichting ook niet altijd dimbaar, al is dit afhankelijk van het gekozen armatuur. Ten slotte is de aanschaf van LED nog steeds duurder dan de overige vormen van verlichting.

Rollandthof LED verlichting parkeergarage 05

Verlichting kiezen

Om terug te komen op de vraag die we eerder hebben gesteld: waarom zou je voor een bepaald type verlichting kiezen? Dit is afhankelijk van de situatie en je eigen wensen en verwachtingen. In welke mate is er natuurlijke verlichting aanwezig? Moet de verlichting dimbaar zijn? Ligt de nadruk op besparen, of meer op de lichtval? Dit zijn een aantal vragen die je kunt stellen bij het kiezen van de juiste verlichting van je eigen woning. Daarnaast is het natuurlijk ook mogelijk om een combinatie te maken en verschillende soorten verlichting te kiezen voor specifieke delen van je woning!

Wil je de huidige verlichting van je woning vervangen, of wellicht in je nieuw aangeschafte of nieuw te bouwen woning? Voor alle vragen op het gebied van verlichting en schakelmateriaal kun je bij ons terecht, we staan je graag te woord met een persoonlijk advies. Neem vrijblijvend contact op voor een oplossing op maat!

Stel een vraag